Verhuurt u een woning inclusief gas, water en licht? Informeer uw huurders over hogere kosten

Het zal u niet ontgaan zijn. De gasprijzen zijn wereldwijd enorm opgelopen. Ook de elektriciteitsprijzen stijgen.
Dat kan gevolgen hebben als u een woning verhuurt voor een huurprijs waar de levering van gas en elektra inbegrepen is.

Huurprijs met of zonder kosten voor G/W/L
Er zijn 3 mogelijkheden:
1. uw huurder betaalt bovenop de huur een vast bedrag voor G/W/L
2. uw huurder betaalt bovenop de huur een voorschot bedrag voor G/W/L
3. uw huurder betaalt u geen bedrag voor G/W/L en betaalt rechtstreeks aan de energie leverancier

Huurcontracten met vaste bedragen voor G/W/L komen over het algemeen alleen voor bij panden waar voor meerdere units maar 1 meter is, zoals een studentenhuis. Hierdoor kan er geen duidelijke verdeling van de kosten per unit worden gemaakt, waardoor u met vaste kosten moet rekenen.

Bij huurcontracten met een voorschot bedrag voor G/W/L dient u, aan de hand van de jaarlijkse afrekening van de leverancier, de huurder het teveel in rekening gebrachte bedrag terug te betalen of de huurder moet het teveel gebruikte bijbetalen.

Wat te doen als de huurders u betalen voor G/W/L nu de prijzen zo hoog zijn?
Heeft u zelf een contract afgesloten met een energieleverancier voor een vast tarief en loopt dat contract nog wel even door? Dan is er (nog) niets aan de hand. Met een beetje geluk dalen de prijzen weer en hoeft u er pas over na te denken tegen het einde van de looptijd van uw contract.
Heeft u een contract met een variabel tarief, een aflopend contract of zitten de kosten voor energie in uw eigen servicekosten verwerkt? Dan stijgen de prijzen, die aan u in rekening worden gebracht door de leverancier, mee met de markt. En zal uw huurder dus hogere kosten maken voor het verbruik. Terwijl u in het huurcontract misschien een (te) laag bedrag heeft staan voor G/W/L, waardoor uw huurder straks wellicht veel moet gaan bijbetalen. En dat levert regelmatig gedoe op.

Daarom adviseren we u om uw huurder, wanneer u bovenop de huurprijs een bedrag vraagt voor G/W/L, in ieder geval te informeren over de extreem hoge prijzen voor gas en elektra. En in ieder geval te vragen op zijn verbruik te letten en te melden dat hij, ook bij normaal gebruik, waarschijnlijk zal moeten bijbetalen. De boodschap blijft vervelend. Maar dan kan de huurder in ieder geval niet verrast worden en heeft u dus minder kans op gedoe met de huurder over de afrekening.

Laat de huurder het contract voor G/W/L zelf afsluiten
Overigens raden wij altijd aan om, tenzij het niet anders kan, de huurder zelf een contract af te laten sluiten met een leverancier. Dan hoeft u zelf de jaarlijkse administratie met narekening niet uit te voeren.

Wilt u dat de huurder zelf een contract afsluit met een leverancier? Zeker voor een expat kan dat een lastig doolhof zijn. Wij kunnen daar bij helpen. Wij zijn aangesloten op een platform waar we eenvoudig de energie aansluiting kunnen verzorgen voor uw huurder. Die service is helemaal gratis!

Belastingcompensatie
Huishoudens met een gemiddeld energieverbruik krijgen overigens als compensatie voor de extreem hoge prijzen ruim € 400 korting op de energiebelasting.

Blijf op de hoogte

Verhuur je al woningen of denk je erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen