19-7-2021 —
Per 1 juli 2021 is in Amsterdam de zelfwoonplicht voor nieuwbouwwoningen van kracht. Als het aan het Amsterdamse stadsbestuur ligt, geldt die zelfwoonplicht vanaf 1 januari 2022 ook voor bestaande woningen die na die datum gekocht worden! De Eerste Kamer heeft recent een wetswijziging aangenomen die dit mogelijk maakt. Naast Amsterdam hebben enkele andere steden ook al een zelfwoonplicht voor bestaande woningen aangekondigd, vooruitlopend op de wetswijziging.
Zelfwoonplicht
De zelfwoonplicht / opkoopbescherming moet ervoor zorgen dat in gewilde gebieden huizen niet zomaar kunnen worden opgekocht voor de verhuur. Op die manier willen ze ervoor zorgen dat, in buurten waar schaarste is aan goedkope,- en middeldure koopwoningen óf waar de leefbaarheid onder druk staat door het opkopen van woningen voor de verhuur, er meer koopwoningen beschikbaar blijven voor mensen die er zelf in gaan wonen.
Uitzonderingen
In drie uitzonderingsgevallen moet een gemeente, ondanks de ingevoerde zelfwoonplicht, toch een vergunning voor verhuur verlenen. Dit geldt bij woningen:
-die aan familie worden verhuurd;
-die onderdeel zijn van een winkel-, kantoor-, of bedrijfspand;
-die tijdelijk worden verhuurd. Voor de tijdelijke verhuur geldt de voorwaarde dat de eigenaar de woning minimaal één jaar zelf heeft bewoond.
De opkoopbescherming geldt vooralsnog voor 4 jaar én voor bepaalde wijken. De gemeente moet duidelijk maken dat in die buurten schaarste is aan goedkope,- en middeldure koopwoningen
Verbod om zonder vergunning te verhuren
Indien de gemeenteraad besluit een opkoopbescherming voor een bepaalde buurt in te voeren, kan dat in de vorm van een verbod om de woning zonder vergunning te verhuren. De gemeente moet hierbij onderbouwen dat de maatregel a)noodzakelijk, b)geschikt en c)proportioneel is. Tevens moeten categorieën van woningen in de gebieden worden aangewezen waarvoor de opkoopbescherming geldt. Hierbij moet het gaan om goedkope,- en middeldure woningen.
Bij doorverkoop blijft de zelfwoonplicht gelden
Indien de woning die onder de opkoopbescherming is gekocht, met een vergunning is verhuurd, blijft de opkoopbescherming na doorverkoop gelden. De nieuwe eigenaar mag de woning enkel verhuren wanneer hij / zij een vergunning verkrijgt.