19-10-2020 —
Tijdens Prinsjesdag 2019 kwam het kabinet met een voorstel om in 2022 de box 3 vermogensbelasting te wijzigen. Hiermee wilde de regering tegemoetkomen aan de maatschappelijke kritiek op het huidige stelsel van vermogensrendementsheffing. Spaargeld zou veel lager moeten worden belast en de belasting op beleggingen zou fors omhoog gaan. Op dit voorstel is veel kritiek gekomen.
Box 3 betreft spaargeld en belegd vermogen, maar ook de waarde van vastgoed (buiten uw eigen woning) zoals een vakantiewoning of een beleggingspand.
Het voorstel voor de aanpassing van de vermogensbelasting is echter van de baan! Volgens staatssecretaris Vijlbrief wordt er een te groot verschil gemaakt tussen geld dat mensen over hun rendementen uit beleggingen betalen ten opzichte van wat ze over hun spaarrente betalen. Dat onderscheid zou volgens de Staatssecretaris niet alleen oneerlijk zijn, maar ook juridisch niet haalbaar. De enige échte oplossing volgens Vijlbrief is om alleen het reële rendement te belasten. Probleem hierbij is dat de Belastingdienst de precieze rendementen van beleggingen vaak lastig kan achterhalen.
Vijlbrief gaat op zoek naar een alternatief dat kleine spaarders en beleggers “in hoge mate ontziet.” Hij overweegt serieus het bedrag waarover spaarders en beleggers geen belasting betalen aanzienlijk te verhogen.
De staatsecretaris zegt later dit jaar te komen met een tussentijdse oplossing. Hij wil daarin niet alleen de spaarders ontzien zoals in de voorstellen van zijn voorganger, maar hij wil ook kleine beleggers gaan ontzien. Dit betekent dat de aanpassing van Box 3, die voor veel particuliere vastgoedbeleggers bijzonder ongunstige gevolgen zou hebben, voorlopig van de baan is.
Daarentegen wordt per 2021 de overdrachtsbelasting voor beleggingspanden verhoogd van 2% naar 8%. Dit is uiteraard geen probleem als u al in het bezit bent van 1 of meerdere beleggingspanden. Maar het drukt wel het verwachte rendement als u nog van plan bent te kopen. Heeft u plannen om een beleggingspand aan te kopen? Probeer dat dan in 2020 nog te doen.
Het valt ons echter op dat het kabinet veel proefballonnetjes op laat de laatste tijd. Die dan uiteindelijk weer niet doorgaan of in een andere vorm terugkomen. Wellicht gaat dit hier ook weer gebeuren?
Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay