Verhuurt u uw woning(en) in Amsterdam wel eens via AirBnB? Er geldt een registratieplicht voor vakantieverhuur per 1 april 2021

Veel toeristen zijn er momenteel niet in Amsterdam door de Corona crisis. Maar we spreken toch regelmatig verhuurders die proberen tussen 2 huurders in, of als het niet lukt de gebruikelijke huurprijs te bedingen, hun woning(en) voor korte periodes via sites als AirBnB aan toeristen te verhuren.

Kan dat zomaar?
Allereerst heb je in Amsterdam altijd een vergunning nodig voor particuliere vakantieverhuur. En er bestaat in Amsterdam ook al langere tijd een maximum aan vakantieverhuur van 30 nachten per jaar aan maximaal 4 personen per nacht als je je gehele woning verhuurde via websites als AirBnB aan toeristen. Daarnaast gold sinds 1 juli 2020 in de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid een algeheel verbod op vakantieverhuur. Dit verbod is overigens door de rechter inmiddels al van tafel geveegd. De gemeente had dat ingevoerd omdat door het toerisme de leefbaarheid voor bewoners onder druk zou staan en er woningen zouden worden onttrokken aan de woningvoorraad. De rechter dacht er anders over.
Sinds 1 april j.l. moeten nieuwe verhuurders bij toeristische verhuur nu wel verplicht een registratienummer vermelden in hun advertenties. Bestaande verhuurders moeten dat doen vóór 1 oktober 2021.

Namen en adressen
Het registratienummer moeten verhuurders vermelden in alle advertentie op platforms zoals AirbnB, Booking.com en Expedia. Zo krijgt de gemeente zicht op de adressen en de personen die verhuren aan toeristen. De gemeente kan eenvoudiger controleren of woningen juist worden verhuurd en niet worden onttrokken aan de woningmarkt.

Platforms voor vakantieverhuur
Hierbij werkt de gemeente Amsterdam samen met de platforms voor vakantieverhuur. Gebruikers van platforms als Airbnb, Booking.com en Expedia moeten vóór 1 oktober 2021 hun registratienummer aan de bestaande advertentie toevoegen. Doen zij dat niet, dan worden hun advertenties gedeactiveerd. Bij nieuwe advertenties wordt meteen om een registratienummer gevraagd.

Hoge boete
Adverteert een verhuurder straks zonder registratienummer? Dan riskeert hij/zij een boete van € 8.700,00. Pas dus goed op als u ook wel eens voor kortere tijd aan toeristen verhuurt. De boetes zijn niet mals! Zo kan een leuke bijverdienste veranderen in een dure grap.

Blijf op de hoogte

Verhuur je al woningen of denk je erover na om te gaan investeren in vastgoed? Het huurrecht is ingewikkeld en de huurmarkt is continue in beweging.
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de nieuwe wetgeving.


Nieuwste woningen