11-2-2022 —
Momenteel is het in Amsterdam wettelijk verplicht om onroerend goed, dat langer dan zes maanden leeg staat, te melden aan de gemeente Amsterdam. Dat kan gaan om panden die op een nieuwe huurder wachten of om panden die gerenoveerd of verkocht gaan worden.
Onderzoek wijst uit dat er momenteel zo’n 4.000 woningen in de hoofdstad leeg staan. Als het aan SP wethouder Jakob Wedemeijer ligt, moeten eigenaren van leegstaande woningen verplicht worden om hun panden zo snel mogelijk weer bewoond te krijgen. Met dat plan wil het gemeentebestuur het aantal langdurig leegstaande panden terugdringen.
Leegstandsoverleg vindt vroeger plaats
Het voorstel, dat in september in zou moeten gaan, houdt in dat de gemeente eigenaren kan verplichten om een huis binnen een bepaalde termijn weer bewoonbaar te maken. Daarnaast kan eigenaren worden verplicht een vergunning aan te vragen voor tijdelijke verhuur, zodat woningen die pas over lange tijd worden gerenoveerd of gesloopt, in de tussentijd bewoond kunnen worden. Het zogeheten leegstandoverleg, een gesprek tussen de gemeente en de eigenaar van een pand, wordt vervroegd van drie naar twee maanden na de leegstandmelding. Verhuurders kunnen een boete krijgen van maximaal € 8.700 voor het niet naleven van de regels.
Plannen met een SP-sausje
Op zich een heel goed plan, gezien de huidige woningnood, om leegstand zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar er lijkt een duidelijk SP-sausje over de plannen te liggen. Een verhuurder zou volgens Jakob Wedemeijer namelijk gedwongen moeten kunnen worden om de huur naar een ‘acceptabel niveau’ te verlagen. Het lijkt ons dat de markt bepaalt wat acceptabel is en dat de gemeente zich daarmee niet hoeft te bemoeien. Een investeerder wil rendement op zijn geld. Een investeerder met gezond verstand begrijpt echt wel dat 3 maanden leegstand alleen maar geld kost en zakt vanzelf als blijkt dat de gevraagde huur te hoog is. Dat zag je in de corona-crisis ook duidelijk. Uitzonderingen zijn er natuurlijk ook, zoals het Amerikaanse Blackrock. Zij deden afgelopen zomer een melding dat ze 328 panden leeg hebben staan. Terecht dat de gemeente Amsterdam daar iets van vindt.
Maar laten we geen communistische praktijken starten waarbij de gemeente wél lekker mee profiteert van de steeds hogere WOZ-, en grondopbrengsten, maar vervolgens tegen de eigenaar zegt hoeveel huur er gevraagd mag worden voor een pand als dit in de vrije sector valt.